Gevoeligheid

  • Geplaatst op
  • Door Maaike IJzendoorn | erkend Endodontoloog NVvE | M2 tandartsen
  • 0
Gevoeligheid

Heb je last van alle tanden en kiezen tegelijk en trekt na de provocatie binnen 20 seconden weg en hoef je er geen pijnstillers voor te gebruiken? Ga dan aan de slag met tandpasta voor gevoelige tanden, let op het soort eten en drinken dat je gebruikt en hoe vaak je dit doet per dag. Bespreek bij je halfjaarlijkse controle of een knarsbitje een optie is voor je.

Auw! Iedereen heeft weleens last van pijnlijke tanden en kiezen. Wanneer moet je je zorgen maken? Wat kun je er zelf aan doen? Wanneer moet je professionele tandheelkundige hulp zoeken?

Tanden en kiezen bestaan uit mineraal. Een harde buitenlaag (glazuur), een zachte binnenlaag (dentine/tandbeen) en in de kern een zenuw.

Invloeden van buiten zoals warmte, koude, zoet, zuur maar ook druk met bijten kunnen de kern/zenuw dus bereiken. Afhankelijk van hoeveelheid en intensiteit ven je isolatiemateriaal van je tand of kies, heb je ‘van nature’ gevoelige tanden en kiezen. Dikke lagen= betere isolatie=minder gevoelig. Maar als je van nature een dunne laag hebt, zal je sneller last hebben van gevoeligheid. Dit geldt dan vaak voor alle tanden en kiezen. Bij prikkels voel je dan een pijnscheut die 20 seconden duurt en snel wegtrekt. In rust heb je geen last en je gebruikt er nooit een pijnstiller voor.

Als je teruggetrokken tandvlees hebt, komt de wortel tevoorschijn. Daar is minder ‘bescherming’ en dus zal je nog sneller last hebben. Hetzelfde geldt voor tanden en kiezen die dunner glazuur hebben door slijtage of erosie : chemische stoffen zoals zuren kunnen je glazuur aantasten en ernstig knarsen doet dat ook. Glazuur weg betekent minder isolatie en dus meer gevoeligheid. Wees je dus altijd bewust van wat je eet en drinkt en vooral hoe vaak! Elke keer dat je iets eet of drinkt is een aanval op je mineraal van je tanden en kiezen. Frisdranken, energiedrankjes en witte wijn hebben soms ongemerkt veel chemische erosie tot gevolg als je die vaak gebruikt.

Je kunt je eigen mineraal wel wat versterken door fluoride te gebruiken. Dit zit in de meeste tandpasta’s, maar vooral in tandpasta’s voor gevoelige tanden en kiezen. Smeer de plekken waar je gevoeligheid ervaart dagelijks extra in met deze tandpasta na je normale schoonmaak ritueel en laat dit zitten zodat het mineraal maximaal zijn werk kan doen. Dit kan bijdragen aan een betere isolatie en dus meer bescherming.
Als je merkt dat je veel tandenknarst, laat dan bij de tandarts een knarsbitje te maken om verdere mechanische slijtage van je gebit voorkomt.

Als je recent een nieuwe vulling hebt gekregen dan is het normaal dat je daar soms ook wat gevoeligheid hebt. Ook hierbij geldt: bij provocatie maximaal 30 seconden een scheut voelen en geen pijnstiller hoeven gebruiken. Ook hier kun je de kies of tand extra insmeren met fluoride tandpasta om de isolatie van je eigen mineraal te versterken.

Bezoek je tandarts als je lokaal bij provocatie een heftige pijnscheut voelt die langer dan 50 seconden aanhoudt en waarbij je ook echt pijnstillers moet gebruiken omdat je anders de dag niet doorkomt. Soms heb je ook het idee dat de tand of kies een beetje ‘omhoog’ wordt geduwd uit je kaakbot. Die tandarts kan dan samen met jou beoordelen wat er aan de hand is met de zenuw met een foto en wat extra testen.

Conclusie
Heb je last van alle tanden en kiezen tegelijk en trekt na de provocatie binnen 20 seconden weg en hoef je er geen pijnstillers voor te gebruiken? Ga dan aan de slag met tandpasta voor gevoelige tanden, let op het soort eten en drinken dat je gebruikt en hoe vaak je dit doet per dag. Bespreek bij je halfjaarlijkse controle of een knarsbitje een optie is voor je.

Heb je lokaal forse pijn die bij provocatie langdurig blijft hangen (meer dan 50 seconden) en moet je er pijnstillers voor gebruiken? Maak dan een afspraak bij je tandarts.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »