Handtandenborstel

Bespaar 20%
€4,36 €5,45
€9,90
€5,45
€5,45
€5,75
Bespaar 10%
€6,62 €7,35
€2,49
Bespaar 10%
€4,99 €5,55
Bespaar 10%
€4,99 €5,55
Bespaar 10%
€3,69 €4,10
Bespaar 10%
€5,25 €5,85
Bespaar 33%
€9,95 €14,95
Bespaar 10%
€4,45 €4,95
Bespaar 25%
€3,37 €4,49
Bespaar 25%
€3,37 €4,49
€3,99
€3,95
€3,99
Bespaar 35%
€2,53 €3,89
Bespaar 31%
€3,95 €5,75

Handtandenborstel

Een goede mondhygiëne is bepalend voor de tanden, kiezen en tandvlees. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Om de mond gezond te houden, moet tandplak verwijderd worden. Tandplak is een wit-gele laagje dat moeilijk zichtbaar is en ontstaat op tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en als de plak niet goed verwijderd wordt, kan er een ontsteking ontstaan of gaatjes in het gebit.
Om dit tegen te gaan, is het gebruik van een tandenborstel noodzakelijk.
Handtandenborstels zijn er in allerlei soorten en maten. De keuze hierin is afhankelijk van de persoonlijke mondverzorging behoefte maar het doel is hetzelfde namelijk de reiniging van het gebit.
Hoewel het gebruik van een elektrische tandenborstel in populariteit wint, wordt een handtandenborstel nog veel gebruikt.
Een goede handtandenborstel heeft een kleine borstelkop, zodat ook moeilijk bereikbare plaatsen in de mond gepoetst kunnen worden.

De geschiedenis van de handtandenborstel

De geschiedenis van de mondzorg begon al in 3500 voor Christus. Maar natuurlijk bestond de tandenborstel zoals wij die kennen toen nog lang niet. Egyptenaren uit die tijd vonden hun gebit erg belangrijk en besteden daar veel aandacht aan. Voor het reinigen had men geen tandenborstel maar men gebruikte een vochtig stukje hout.
Pas veel later gaat de geschiedenis van de handtandenborstel verder in China, waar men in 1498 de eerste tandenborstel uitgevonden hebben. Deze bestond uit varkenshaar op een steel van bot of bamboe. Nog steeds in onze ogen erg vreemd maar het ging wel steeds meer op een tandenborstel lijken. Omstreeks 1560 werd de tandenborstel in Europa populair. Daar zorgde Napoleon Bonapart voor, die had namelijk een obsessie voor mondhygiëne. In 1780 kwam de massaproductie van handtandenborstel op gang. Deze bestond toen uit een steel van been met hierop vastgelijmde varkensharen. Fijne boorgaatjes zorgden dat de haren op hun plek bleven staan. In 1938 kwam de eerste handtandenborstel met nylon haren op de markt. De ontwikkeling heeft vanaf toen niet meer stilgestaan en dat leidde uiteindelijk tot de moderne tandenborstel die wij nu kennen. 

Verschillende soorten handtandenborstels

De standaard handtandenborstels zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Zowel voor jong en oud, er is een tandenborstel voor iedereen. Tandenborstels zijn overal te koop: van plaatselijke drogisterij tot aan de buurtsuper. Ook de prijzen kunnen enorm van elkaar verschillen en worden naar persoonlijke behoefte gekocht.

De meest gangbare tandenborstels zijn:

  • Tandenborstel met een medium borstelkop
  • Tandenborstel met een zachte borstelkop

De handtandenborstel met een medium borstelkop wordt gebruikt om tandplak te verwijderen bij gezond tandvlees. De zachte borstelkoppen zijn eerder geschikt voor mensen met gevoelig tandvlees. Tegenwoordig worden er verschillende tandenborstels, naast de standaard tandenborstel, op de markt aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn: Protheseborstels, interspace borstels, houtskool tandenborstels of Pulsar tandenborstels. En vergeet het elektrisch poetsen vooral niet.

Handige tips over het gebruik

Een handtandenborstel wordt om de drie maanden vervangen of wanneer de handtandenborstel sporen van slijtage begint te vertonen. Belangrijk is ook dat de handtandenborstel vervangen wordt na een verkoudheid of griep. Dit wordt gedaan omdat er in de borstelkoppen nog bacteriën kunnen zitten waardoor een infectie kan terugkomen. Poets de tanden volgens de 3 b’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant.
Poets de tanden twee keer per dag twee minuten lang. Deze twee minuten zijn nodig om tandplak te verwijderen en zorgen voor een goede mondhygiëne. Het resultaat is een mooie en frisse glimlach en een gezond gebit.

Poetsinstructie met een handtandenborstel

Er zijn verschillende poetsmethodes. Eén van de methodes om tandplak te verwijderen met een handtandenborstel is de volgende:

  1. Zorg dat de borstel schuin (45 graden) op het tandvlees staat en maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen. Doe dit zonder te hard te duwen.
  2. Begin eerst de buitenkant van al de tanden te poetsen, zowel boven als onder.
  3. Gebruik daarna dezelfde methode om de tanden aan de binnenkant te poetsen.
  4. Start met het poetsen van de bovenkant van de kiezen.
  5. Vervolgens is de binnenkant aan de beurt. De tandenborstel kan dan het beste verticaal gehouden worden zodat alle plekken goed bereikt worden.
  6. Poets ook de tong, want dit draagt bij een gezond gebit. Bacteriën worden zo verwijderd. Voor een effectiever resultaat gebruik een tongschraper.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »