Halitose | Slechte adem

€15,95
Bespaar 15%
€8,49 €9,95
€4,29
Bespaar 20%
€3,99 €4,99
Bespaar 15%
€8,49 €9,95
Bespaar 15%
€8,49 €9,95
Bespaar 15%
€8,49 €9,95
Bespaar 15%
€8,49 €9,95

Orale halitose – altijd last hebben van een slechte adem ­– is een veel voorkomend probleem. Maar liefst één op de vijf mensen heeft ermee te maken. Dat kan heel vervelend zijn, zowel voor de persoon zelf als voor zijn of haar directe omgeving. Een probleem dat je bovendien erg onzeker kan maken.

Wat zijn de oorzaken van slechte adem?

Een slechte adem kan diverse oorzaken hebben. Denk aan het eten van sterk gekruid voedsel of het gebruik van alcohol of tabak. Ook een ontsteking in de neus- of voorhoofdsbijholte kan zorgen voor slechte adem. Andere oorzaken kunnen suikerziekte of een leverziekte zijn. Een slecht sluitend maagklepje wordt ook veel genoemd, maar is vrijwel nooit de oorzaak. In de meeste gevallen veroorzaken problemen in de mond een slechte adem. De verschillende problemen in de mond die een slechte adem veroorzaken, lees je hieronder. Ook lees je wat je eraan kunt doen.

Uitdroging van de mond

Uitdrogen van de mond kan een slechte adem tot gevolg hebben. Mogelijke oorzaken van het uitdrogen zijn het gebruik van bepaalde medicijnen, het drinken van veel koffie of het slapen met een open mond. Heb je last van een droge mond, drink dan circa 2,5 liter water per dag. In veel gevallen gaat dit de slechte adem tegen.

Ontstoken keelamandelen

Angina, ofwel een ontsteking van de keelamandelen, gaat vaak samen met een slechte adem. Als de ontstoken keelamandelen langer aanhouden, raadpleeg dan je huisarts. Die kan eventueel antibiotica voorschrijven om de ontsteking te behandelen. De slechte adem zal daarmee ook als vanzelf verdwijnen.

Onvoldoende mondhygiëne

Vaak zijn achtergebleven voedselresten en tandplak de oorzaak van een slechte adem. Rottende voedselresten en tandplakbacteriën produceren stinkende stoffen en gassen met een slechte adem als gevolg. Zorg dus voor een goede dagelijkse mondhygiëne. Vergeet daarbij vooral de ruimten tussen je tanden en kiezen niet. De slechte adem zal hierdoor snel verdwijnen.

Tandbederf, gaatjes, cariës

Tandbederf, andere benamingen zijn gaatjes of cariës, kan een slechte adem veroorzaken. De oplossing is eenvoudig: laat de gaatjes vullen en je slechte adem zal verdwijnen.

Tandvleesontsteking

Gingivitis en parodontitis zijn vormen van tandvleesontsteking. Beide kunnen een slechte adem veroorzaken. Wat helpt, is een bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist om de ontsteking te laten behandelen. Ook een goede dagelijkse mondhygiëne kan een einde maken aan slechte adem.

Aanslag op de tong

Minder bekend maar ook een veelvoorkomende veroorzaker van slechte adem, is aanslag op de tong. Je voorkomt dit door je tong dagelijks schoon te schrapen met een zogenaamde ‘tongschraper’. Ook kun je spoelen met een spoelmiddel dat speciaal is ontworpen tegen slechte adem.

Samenvatting

Slechte adem of halitose is vaak een groot probleem. Gelukkig is er de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan. Er is inmiddels veel bekend over de oorzaken, het vaststellen en het behandelen van halitose. In de meeste gevallen is slechte adem dan ook goed te behandelen. Nieuwe producten, zoals tongschrapers en mondspoelmiddelen kunnen daarbij heel effectief zijn.

Bekijk onze geselecteerde producten tegen halitose | slechte adem.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »